Wat zijn chakra’s

Wat zijn chakra’s

Tegenwoordig zijn de chakra’s niet meer weg te denken in ons dagelijks leven. Althans voor degene die daar al mee in aanraking zijn geweest. Als een chakra uit balans is, kan het uiteenlopende klachten geven zoals: buikpijn, diarree, verstopping, hoofdpijn en migraine, allergieën, ademhalingsklachten, stress en vermoeidheid. Leuk de chakra’s maar wat kan je ermee in de praktijk?

Wat is het?
Chakra’s is Sanskriet voor “wiel” en is het energiecentra van je lichaam. Het wiel beschrijft de dynamische beweging van de energie in de chakra’s.

Er wordt uitgegaan van zeven hoofdchakra’s maar er zijn ook nevenchakra’s in het lichaam aanwezig. Hieronder een omschrijving van de zeven hoofdchakra’s met
– de bijhorende kleur,
– wanneer in balans,
– wanneer uit balans,
– welke bijhorende symptomen en klachten.

 

De wortelchakra , de eerste chakra. Het bevindt zich aan de onderkant van de ruggengraat op het perineum. De kleur die hier bij hoort is rood en staat in verbinding met IK HEB.
In balans: Vertrouwen, stabiliteit
Uit balans: Weinig discipline en motivatie, woede, geweld, angst voor veranderingen of afwijzing, rusteloos en moeite met grenzen aangeven.
Klachten: o.a. gewrichtsklachten, last van benen, voeten, knieën en onderrug, ischias, aambeien en overgewicht.

De geslachtschakra of ook wel sacraal chakra genoemd, de tweede chakra. Het bevindt zich in de onderbuik tussen de navel en de genitaliën. De kleur die hier bij hoort is oranje en staat in verbinding met IK VOEL.
In balans: Creativiteit, stromen van emoties en kunnen luisteren.
Uit balans: Stijfheid, seksuele problemen, emotioneel, instabiel en gevoelloos.
Klachten: o.a. gewrichtsklachten, last van benen, voeten, knieën en onderrug, ischias, aambeien en overgewicht.

De zonnevlechtchakra, de derde chakra. Het bevindt zich boven de navel. De kleur die hier bij hoort is geel en staat in verbinding met IK KAN.
In balans: Levenskracht, betrouwbaar, wilskracht, spontaan en gevoel van eigenwaarde.
Uit balans: Koppig, makkelijk te manipuleren, weinig eigenwaarde, staat constant onder spanning, doemdenken, angst voor veranderingen en te zeggen wat je wilt, overal beren op de weg zien en macht over anderen willen hebben.
Klachten: o.a. Diabetes, bloeddrukproblemen, spijsverteringsklachten, verstoord immuunsysteem, maagzweer en chronische vermoeidheid.

Het hartchakra, de vierde chakra. Het bevindt zich bij het hartgebied. De kleur die hier bij hoort is groen en staat in verbinding met IK HOUD VAN.
In balans: Enthousiasme, zelfwaardering en onvoorwaardelijke liefde.
Uit balans: Moeite met ontvangen, teruggetrokken, aanhankelijk, jaloers en eenzaam.
Klachten: o.a. hart- en longproblemen, astma, hoge bloeddruk, last van armen en depressie.

Het keelchakra, de vijfde chakra. Het bevindt zich bij de keel. De kleur die hier bij hoort is blauw en staat in verbinding met IK SPREEK.
In balans: Creativiteit, zelfreflectie, luisteren en gevoel voor timing en ritme.
Uit balans: Moeite met verwoorden van gevoelens, verlegen en angst om te spreken.
Klachten: o.a. keel- en nekklachten, schildklierproblemen, griep, verkoudheid, stijfheid in nek en schouders.

Het voorhoofdschakra, de zesde chakra. Het bevindt zich in het midden van je hoofd, je derde oog. De kleur die hier bij hoort is lichtblauw en staat in verbinding met IK ZIE.
In balans: Intuïtie, inzicht en kunnen visualiseren.
Uit balans: Gebrek aan fantasie en creativiteit, ontkenning, somberheid en richtingloosheid, eigen standpunt willen vasthouden en niet willen luisteren naar anderen.
Klachten: o.a. nachtmerries, dwangmatig gedrag, oogklachten, hoofdpijn, migraine en concentratievermogen.

Het kruinchakra, de zevende chakra. Het bevindt zich boven je kruin. De kleur die hier bij hoort is violet en staat in verbinding met IK WEET.
In balans: Opmerkzaam, bewust, wijsheid en kennis.
Uit balans: Materialistische instelling, moeite met denken, alles verstandelijk willen beredeneren, niet willen leren en starheid in opvattingen.
Klachten: o.a. hoofdpijn, duizeligheid, dementie en geheugenstoornis.

Wat kan je ermee?
Als je chakra’s in balans zijn ervaar je geen of minder stress, zit je lekkerder in je vel en kan je makkelijker omgaan met emoties. Daarnaast voel je je minder moe en heb je meer energie en vitaliteit.

Als een of meerdere chakra’s uit balans zijn, kan het uiteenlopende klachten geven zoals: buikpijn, diarree, verstopping, hoofdpijn en migraine, allergieën, ademhalingsklachten, stress en vermoeidheid. Breng je chakra’s in balans, klik hier

 

“Als je klachten hebt, kijk dan eens bewust naar wat die klacht inhoudt. Waar voel je dit in je lichaam en welke gedachten heb je erbij. Het geeft je meer inzicht in de oplossing van je klachten!”

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *