Voetenwerk

Voetenwerk

Sinds de opleiding voetreflexzonetherapeut kunnen er geen voeten meer voorbij lopen zonder er even naar te kijken. Voordien waren voeten slechts voeten, die pas in beeld kwamen als ik schoenen ging kopen of als ze pijnlijk waren. Maar ik weet nu dat voeten je zoveel vertellen!

Eeuwenoud
Ik vind vooral de metafysische uitleg ervan interessant. Metafysisch wil zeggen het bovennatuurlijke, dat het nog niet met de gangbare wetenschap valt te verklaren. Waarmee ik niet zeg dat het “hocus-pocus” is … verre van dat. Er zijn inmiddels legio boeken over voeten zoals voetreflexzonemassage, voetdiagnostiek, de metafysische achtergrond er van verschenen. Dat het hele lichaam is vertegenwoordigd in je voeten, is al duizenden jaren bekend.
Zo is de rechterhelft van je lichaam, van hoofd tot tenen en van schouders tot vingers vertegenwoordigd in je rechtervoet. Het tegenovergestelde geldt voor de linkerzijde. Door de jaren heen is dit in de vergetelheid geraakt of juist in een hype verpakt. De laatste jaren is er weer meer aandacht voor deze eeuwenoude genezingsmethode.

Wat je voeten je vertellen
Je voeten dragen je lichaam, zorgen ervoor dat je je kan voortbewegen. Metafysisch gezien heeft je linkervoet betrekking op de vrouwelijke eigenschappen, relationeel, gevoelsmatigheid en verbinding met je onderbewuste. Je rechtervoet voor de mannelijke eigenschappen, praktisch, verstandelijk en verbinding met bewustzijn. Dit betekent dat als je pijn, eelt etc. op je linkervoet hebt zitten, dat het dan te maken kan hebben met gevoelens in de relatiesfeer.
Voetklachten geven aan dat je het moeilijk vindt om in het leven vooruit te komen. Je weet niet goed welke kant je uit wilt. Het kan angst zijn dat je tegenhoudt of het gevoel dat je belemmerd wordt door anderen.

Enkele voorbeelden van pijnpunten
Zo kan je o.a. pijnlijke, koude, of zweetvoeten hebben die allen weer een andere betekenis hebben. Pijnlijke voeten hebben eigenlijk altijd te maken met angst. Vaak angst voor het onbekende, niet wetende wat een situatie je gaat brengen. Je kan dan gaan kijken welk gebied van je voet pijnlijk is en welk deel van je lichaam daarin is vertegenwoordigd.

Koude voeten wijzen erop dat je veel in het hoofd zit, rationeel over dingen nadenkt en geen gehoor geeft aan je gevoel. Zweetvoeten laten je zien dat je je weg nog niet hebt gevonden om je emoties naar buiten te brengen, te verwerken. Dit kan betrekking hebben op één specifieke gebeurtenis in je leven, maar ook een verzameling van gebeurtenissen zijn.

Tevens kunnen er verschijnselen op je voeten voorkomen, zoals wrat, voetschimmel of eelt.

Een wrat geeft aan dat je iets opkropt (en daardoor verhardt). Voetschimmel geeft aan dat je je minderwaardig, niet optimaal of gesteund voelt. Eeltvorming duidt op afscherming, het niet meer willen of kunnen voelen. Bang voor het gevoel en de confrontatie niet aan durven te gaan.
De meningen zijn erover verdeelt maar je voeten kunnen veranderen gedurende je leven, dat wil zeggen met name de stand van je tenen, de structuur van je nagels, eelt, de kleur en vatbaarheid voor schimmels. Dat is ook wel logisch, want gedurende je leven maak je dingen mee. Leuke, verdrietige, vervelende dingen of gebeurtenissen die bewust of onbewust wat met je doen en dus ook met je voeten.

Je voeten zijn niet individueel maar staan met elkaar in verbinding. Dat wil zeggen dat je voeten meer vertellen dan hetgeen hierboven is beschreven. Je kan het gebruiken als leidraad, maar niet als een vaststaand feit.

Wat kan je ermee?
Door te weten hoe je voeten er uitzien en te weten waar de eventuele verschijnselen op je voeten voor staan, kan je vaak wel het een en ander plaatsen. Bedenk ook altijd wat heb je de afgelopen twee jaar meegemaakt? Kan het zijn dat er gebeurtenissen zijn geweest waar je te snel aan voorbij gegaan bent en nog wel in je systeem zit. Door dit inzicht kan je meer over jezelf en je gemoedstoestand te weten komen en het belangrijkste, er ook naar te handelen. Je lichaam en geest werken samen, als je geestelijk iets niet verwerkt hebt, kan dat zich uiten in lichamelijke klachten en andersom. Bijvoorbeeld als je je zorgen maakt over iets kan je daar zo mee in je hoofd of maag zitten dat je er buik- of hoofdpijn van krijgt.

Met behulp van voetreflexzonemassage worden organen in het lichaam geprikkeld en aangespoord tot werkzaamheid. Disharmonie of blokkades in bepaalde gebieden worden hierdoor opgelost. Het helpt je lichaam in balans en harmonie te brengen.

Nuttig, onzin of interesse, bekijk je eigen voeten en het zal je herkenning, ontkenning of verrassende informatie geven. Wil je er meer van weten, er zijn diverse boeken over te verkrijgen of kom een keer langs om een voetreflexbehandeling zelf te ervaren.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *