Chakra’s in balans brengen

Chakra’s in balans brengen

Je kunt de chakra’s in balans brengen door het gebruik van de kleuren van de chakra’s. Dit kan door bepaalde kleuren te dragen, in de vorm van edelstenen, maar ook om in bijvoorbeeld meditatie deze kleuren te visualiseren. Daarnaast is massage van het lichaam of de voeten erg heilzaam. Hieronder een aantal methoden om de chakra’s in balans te brengen en te houden.

Voetreflextherapie:

Op de voet zijn de chakra punten aanwezig. Deze zitten op de binnenzijde van de wreef van je voet, vanaf je teen tot de plooi en dan ga je naar beneden naar de hiel van je voet. Masseer deze lijn door met wijs- en middelvinger rondjes te draaien van boven naar beneden en terug. Het geeft een ontspannende werking, opent je chakra’s en brengt ze in balans.

Visualisatie:

Middels visualisatie kan je je chakra’s in balans brengen. Ga in een ontspannen houding zitten met beide voetzolen op de grond of ga op je rug liggen met je benen gestrekt en iets uit elkaar. Plaats je armen ontspannen langs je lichaam en sluit je ogen.

  • richt je aandacht op je eerste chakra, deze zit bij je stuitje. Visualiseer op deze plek een heldere bol van rood licht. Laat deze rondraaien en blijf rustig doorademen. Doe dit voor een paar minuten.
  • richt je aandacht op je tweede chakra, deze zit in de onderbuik. Visualiseer op deze plek een heldere bol van oranje licht. Laat deze ronddraaien en blijf rustig doorademen. Doe dit voor een paar minuten.
  • richt je aandacht op je derde chakra, deze zit in boven je navel. Visualiseer op deze plek een heldere bol van geel licht. Laat deze ronddraaien en blijf rustig doorademen. Doe dit voor een paar minuten.
  • richt je aandacht op je vierde chakra, deze zit in bij je hart. Visualiseer op deze plek een heldere bol van groen licht. Laat deze ronddraaien en blijf rustig doorademen. Doe dit voor een paar minuten.
  • richt je aandacht op je vijfde chakra, deze zit in bij je keel. Visualiseer op deze plek een heldere bol van licht blauw licht. Laat deze ronddraaien en blijf rustig doorademen. Doe dit voor een paar minuten.
  • richt je aandacht op je zesde chakra, deze zit in het midden van je hoofd (je derde oog). Visualiseer op deze plek een heldere bol van donker blauw (indigo) licht. Laat deze ronddraaien en blijf rustig doorademen. Doe dit voor een paar minuten.
  • richt je aandacht op je zevende chakra, deze zit in bovenop je kruin. Visualiseer op deze plek een heldere bol van violet licht. Laat deze ronddraaien en blijf rustig doorademen. Doe dit voor een paar minuten.


Edelstenen:

De edelstenen hebben een krachtige werking op lichaam en geest. Bij elke chakra kunnen meerdere edelstenen geschikt zijn. Vaak hebben zij dezelfde kleuren als de kleur die bij de chakra hoort.

Wortelchakra: Rode jaspis

Spiritueel: aardend, geeft wilskracht, maakt eerlijk en oprecht (ook naar jezelf) en helpt grenzen stellen

Emotioneel: maakt moedig, dynamisch, brengt energie

Mentaal: bevordert wilskracht en doorzettingsvermogen, maakt geestelijk actief

Lichamelijk: doorbloedt, stimuleert bloedsomloop en koortsverlagend, positieve werking op het hormoonstelsel, de klieren, de organen en de spijsvertering.

Geslachtschakra: Carneool

Spiritueel: geeft moed, werkt aardend, vitaliserend en activerend

Emotioneel: brengt daadkracht, moed, maakt kalm, helpt moeilijkheden te overwinnen en beschermt tegen negatieve emoties van anderen

Mentaal: stimuleert idealisme, behulpzaam, geeft levensvreugde en trekt succes aan

Lichamelijk: bevordert de bloedkwaliteit en vruchtbaarheid, stimuleert de dunne darm, reinigt lever en nieren, stofwisseling, bloedsomloop en doorbloeding, 

Zonnevlechtchakra: Citrien

Spiritueel: levensmoed en stimuleert zelfverwezenlijking.

Emotioneel: brengt levensvreugde, bevordert zelfexpressie en helpt bij depressie.

Mentaal: helpt opgedane indrukken te verwerken en te begrijpen en maakt creatief.

Lichamelijk: versterkt zenuwen, maag, milt en alvleesklier, helpt bij infecties van de nieren en blaas.

Hartchakra: Aventurijn

Spiritueel: geeft inspiratie en bevordert creativiteit, geneest hartepijn, malende gedachten komen tot rust, onbezorgdheid

Emotioneel: helpt bij nervositeit, stress- en slaapstoornissen

Mentaal: helpt zorgen en rondmalende gedachten los te laten

Lichamelijk: verbetert de werking van hart en bloedsomloop, ontstekingen, sterke werking op huid, haar, tanden en botten, stimuleert de vetstofwisseling en laat cholesterolspiegel dalen

Keelchakra: Sodaliet

Spiritueel: zoeken naar waarheid en geeft inzicht in jezelf.

Emotioneel: neemt schuldgevoelens weg en helpt trouw te blijven aan jezelf.

Mentaal: verhoogt bewustzijn, idealisme en waarheidsstreven. Absorbeert elektromagnetische straling van computer en mobiele telefoon.

Lichamelijk: bevordert vloeistofopname, helpt bij keelproblemen zoals heesheid en stemverlies, koorts, overgewicht en hoge bloeddruk

Voorhoofdschakra: Amethist

Spiritueel: stimuleert groei en intuïtie , vrede en goedheid

Emotioneel: wilskracht, overwinnen van pijn, verdriet, rouw en verlies, bestrijdt onrustige slaap

Mentaal: bevordert concentratie, bewust waarnemen en verwerken van ervaringen, helpt invloeden van buitenaf te weren, loslaten van gewoonten en negatieve gedragspatronen

Lichamelijk: pijnstillend bij kneuzingen en zwellingen, helpt bij diarree, hoofdpijn en bij jeuk en zonnebrand. Goed voor longen, dikke darm en huid

Kruinchakra: Bergkristal

Spiritueel: heft energetische blokkades op, beschermt aura tegen straling en reinigt chakra’s 

Emotioneel: maakt energiek, wilskrachtig en doelgericht

Mentaal: maakt bewust, bevordert intuïtie en geeft helderheid in denken

Lichamelijk: versterkt zelfgenezend vermogen van lichaam, geeft energie, stimuleert zenuwen, geheugen, klieren, werkt pijnstillend en vermindert zwellingen.

 

“Het is niet wetenschappelijk bewezen maar mensen ervaren een prettig gelukzalig gevoel als de chakra’s in balans zijn. Probeer het eens en ervaar !”