Vijfvingeroefening (mudra)

Vijfvingeroefening (mudra)

De vijfvingeroefening is een mudra. De letterlijke betekenis van een mudra is een gebaar.  Maar het kan ook een bepaalde stand van de ogen, lichaamshouding en ademhalingstechniek als mudra worden aangeduid.

De vijfvingeroefening kan toegepast worden:

  • als je je gespannen voelt.
  • als er (onbewust) gedachten en overtuigingen zijn die belemmeren om ontspannen te zijn.
  • je bewust denkt te weten waar het over gaat maar er onbewust iets totaal anders kan spelen.
  • je neerslachtig of depressief voelt.

Na de oefening voel je blij, krachtig, gedragen en liefdevol.

Ga in een voor jou comfortabele houding zitten/liggen. Zorg ervoor dat je wervelkolom lang is. Dit kan door je schouderbladen naar elkaar toe te trekken en je borst naar voren te richten.

  1. Raak met je duim je wijsvinger aan. Als deze elkaar raken, denk je terug aan een moment dat je lichaam comfortabel moe aanvoelde.
  2. Raak met je duim je middelvinger aan. Als deze elkaar raken, denk je terug aan een moment dat je liefde ervoer.
  3. Raak met je duim je ringvinger aan. Als deze elkaar raken, denk je terug aan een mooi compliment dat je hebt gekregen.
  4. Raak met je duim je pink aan. Als deze elkaar raken, denk je terug aan een mooie plek waar je ooit bent geweest. Blijf daar een tijdje.

De oefening duurt  maximaal 10 minuten maar als je er behoefte aan hebt, kan je deze langer laten duren.  Je kan deze oefening toepassen op momenten dat je het nodig hebt of je kan het dagelijks doen. Voordeel van dagelijks is, dat het 2 kanten op werkt. Doordat je het dagelijks toepast, zal je merken dat de momenten waardoor je de vijfvingeroefening normaal gesproken zou toepassen, niet meer voorkomt.

 

“Namasté!”