Bekijk allergieklachten vanuit een ander perspectief

Bekijk allergieklachten vanuit een ander perspectief

Als we ergens allergisch voor zijn en daardoor ons lichaam niet (meer) naar behoren functioneert, dan raadplegen we een dokter. Vaak wordt er vanuit de klacht gekeken en een oplossing bedacht. Tegenwoordig wordt er ook steeds meer naar de persoon en zijn of haar leef- en voedingsstijl gekeken. Echter, er is nog een andere manier hier naar te kijken. Sta jij open voor een andere benadering?

Nut van ziekte en klachten
Klachten en ziekten kunnen je ook iets anders vertellen, namelijk dat er verandering nodig is in onze overtuigingen. De boodschap is dat de grens is bereikt van ons lichamelijk en geestelijk kunnen of misschien zijn we daar al wel overheen gegaan. Ons lichaam laat weten dat onze manier van denken (op onbewust niveau) niet in overeenstemming is met wat goed en gezond is voor ons.

Ga ervan uit dat lichaam en geest onlosmakend met elkaar zijn verbonden. Dit betekent dat alles wat je denkt, voelt en doet wordt opgeslagen in je lichaam. Eigenlijk begint alles met een gedachte want bij elke gebeurtenis in je leven ontstaat er een gedachte. Vanuit die gedachte krijg je er een gevoel bij en vanuit je gevoel geef je daar uiting aan in de vorm van een emotie. Deze emoties werkt in op je lichaam, geest, organen, energie- en immuunsysteem. Denk eens aan een blijde gebeurtenis en je krijgt een fijn gevoel of een glimlach op je gezicht. Kortom een vreugdevolle emotie die een positieve werking heeft op je gestel en dat geeft je vitaliteit. Als je nu denkt aan een minder leuke gebeurtenis, krijg je een vervelend gevoel of loopt er een traan over je wang of zijn je vuisten gebald. Vervelende emoties zoals verdriet, boosheid of onmacht kunnen klachten en/of ziekten veroorzaken.

Allergieklachten anders bekeken
Een andere manier om naar ziekten en/of klachten te kijken is vanuit de metafysica. Wikipedia omschrijft dit als: De wijsgerige leer die niet de werkelijkheid onderzoekt zoals ze ons gegeven wordt uit zintuiglijke waarneming (fysica), maar op zoek gaat naar het wezen van die werkelijkheid en wat haar constitueert. Als zodanig beschouwd is metafysica ook de grondslag van de wetenschappen omdat die uitgaan van een zekere aanname over de aard van de werkelijkheid.

Ergens allergisch voor zijn, heeft te maken met een verhoogde gevoeligheid van het immuunsysteem dat heftig reageert op stoffen van buitenaf. De reactie kan zich beperken tot een bepaalde plek op het lichaam, maar kan ook over het hele lichaam voorkomen. Voorbeelden van allergieën zijn, hooikoorts, huisstofmijt en huisdieren.

De metafysische betekenis van een allergie geeft aan dat je moeite hebt met iemand/iets om je heen en mogelijk heb je moeite om je aan te passen aan anderen. Ook nieuwe situaties zijn lastig voor je om in aan te passen. Je reageert overgevoelig, gaat snel in de verdediging en laat je intimideren. Maar waar het werkelijk om gaat is dat je een conflict hebt in jezelf. Het kan ook een manier zijn om aandacht te vragen.

Ben je allergisch voor stof of dieren? Dan is het heel goed mogelijk dat je het gevoel hebt dat je je aangevallen voelt en/of anderen je iets willen aandoen. Dit is eigenlijk een onbewust proces, dus zal niet direct als zodanig herkent worden.

Wat kan je eraan doen:

Je kan uitzoeken waar de allergie vandaan komt, door eerlijk antwoord te geven op de volgende vragen:

  • Voor wie en in welke situatie heb je vijandige gevoelens?
  • Wil je een goede indruk maken op iemand anders?
  • En staat die iemand anders gevoelsmatig dicht bij jou? (partner, ouders, kind)
  • Gedraag je je zoals zij dat willen, omdat je dan denkt dat je liefde van hun krijgt?
  • Ben je ergens allergisch voor, terwijl het zo belangrijk voor je is? Bijvoorbeeld een heerlijk ijsje eten, terwijl je een zuivelallergie hebt.
  • Wat is er 24 uur voor het ontstaan van de allergische reactie gebeurd? En met name welke emotie daarbij betrokken is.

Ten slotte

Als je weet waar je allergische reactie vandaan komt, kan je gerichte acties ondernemen. Soms moet je diep graven om de echte antwoorden boven tafel te krijgen.

 

“Er zijn diverse natuurgeneeskundige methoden om van je allergie af te komen zoals voetreflextherapie of vingerreflexogie. Probeer het eens.”