Nadi Sodhana Pranayama (met kumbhaka)

Nadi Sodhana Pranayama (met kumbhaka)

De Nadi Sodhana Pranayama, ook wel de wisselende neusgat ademhaling genoemd. Er wordt om de beurt door het ene dan door het andere neusgat geademd. De nadi’s (energetische kanalen) worden hierdoor gereinigd en komen open te staan zodat de prana (spirituele adem, levensenergie) er vrij doorheen kan stromen.

 

WAT ZIJN NADI’S

Nadi’s zijn energiebanen, soort buizen of kanalen waardoor de prana stroomt. In totaal zijn er ongeveer 72.000 nadi’s in het menselijk lichaam. De drie belangrijkste nadi’s zijn:

 1. De ida, loopt aan de linker kant van het centrale kanaal van de wervelkolom en eindigt in het linker neusgat. Dit komt overeen met het parasympatische (rust) systeem. Het is lunair, de maan en is verkoelend.
 2. De pingala, loopt aan de rechterkant van het centrale kanaal van de wervelkolom en eindigt in het rechter neusgat. Dit komt overeen met het sympathische (actief) systeem. Solair, de zon en is verwarmend.
 3. De sushumna, het centrale kanaal van de wervelkolom en loopt vanaf de stuit naar de kruin.

Als nadi’s elkaar kruizen, wordt dat een chakra genoemd. Zo zijn er dus vele chakra’s in het lichaam en zijn er zeven hoofdchakra’s. Overigens, door de hogere energietrilling op aarde zijn er meer chakra’s bijgekomen, waardoor er nu dertien hoofdchakra’s zijn. Meer informatie hierover in Mieks Boekje, ademhalingsoefeningen, mudra’s en (geleide) meditaties.

Ida en pingala en lopen vanaf het zesde chakra (Ajna, oftewel derde oog) langs de wervelkolom. Er zijn meningen over verdeeld, of deze in een rechte lijn verlopen of dat ze elke chakra doorkruizen. Bij het eerste chakra (Muladhara) komen ida en pingala weer bij elkaar en daar ligt ook de opening van het centrale kanaal, sushumma.

NADI SODHANA PRANAYAMA

Iedere ronde begint met inademen door het rechter neusgat en eindigt met uitademen door het rechter neusgat.

 1. Adem een paar keer rustig in en uit door beide neusgaten.
 2. Sluit linker neusgat af.
 3. Adem in door rechter neusgat (linker neusgat nog afgesloten).
 4. Sluit rechter neusgat af en open linker neusgat.
 5. Adem uit door linker neusgat (rechter neusgat afgesloten).
 6. Adem in door linker neusgat (rechter neusgat nog afgesloten).
 7. Sluit linker neusgat en open rechter neusgat.
 8. Adem uit door rechter neusgat (linker neusgat nog afgesloten).
 9. Begin weer bij punt 2 en ga door voor 5, 10, 20 etc. minuten.

Volg je natuurlijke ademritme. Snuif de adem niet op of duw naar buiten. Volg je eigen ademstroom. Het kan zijn dat in het begin de adem wat stotend of ongelijkmatig verloopt maar dat zal na verloop van tijd rustiger en gelijkmatiger worden.

 

NADI SODHANA PRANAYAMA MET KUMBHAKA (1:4:2)

Kumbhaka betekent dat de ademhaling wordt opgeschort. Dit kan zowel na de inademing, uitademing als tijdens de ademhaling.  Bij de Nadi Sodhana met kumbakha wordt er ingeademd, de adem bewaart en uitgeademd in de verhouding 1:4:2. Deze verhouding valt samen met de adem van het universum. Je voelt je één met het universum, verbondenheid met alles en niets, er kan antwoord komen op je levensvrag(en) en zoveel meer.

De verhouding inademen-bewaren-uitademen is als volgt:

4 tellen inademen

16 tellen adem bewaren

8 tellen uitademen

Houd een harmonische rustige, kalme ademhaling. Niet opsnuiven, vasthouden of duwen van de ademhaling. Als bovenstaande ademhaling te langzaam of snel is, kun je het altijd aanpassen, als de verhouding maar 1:4:2 blijft.

Is het te langzaam dan aanpassen in:

2 tellen inademen

8 tellen adem bewaren

4 tellen uitademen

Is het te snel dan aanpassen in:

5 tellen inademen

20 tellen adem bewaren

10 tellen uitademen

 

*Deze vorm van Nadi Sodhana Pranayama met kumbhaka wordt afgeraden bij hoge bloeddruk.

 

NADI SODHANA PRANAYAMA MET KUMBHAKA

 1. Adem een paar keer rustig in en uit door beide neusgaten.
 2. Adem uit en sluit linker neusgat af.
 3. Adem 4 tellen in door rechter neusgat
 4. Bewaar 16 tellen de ademhaling (kumbakha)
 5. Sluit rechter neusgat af (en open linker neusgat)
 6. Adem uit door linker neusgat in 8 tellen
 7. Adem in door linker neusgat in 4 tellen
 8. Bewaar 16 tellen de ademhaling (kumbhaka)
 9. Sluit linker neusgat af (en open rechter neusgat)
 10. Adem uit door rechter neusgat in 8 tellen
 11. Begin weer bij punt 2 en ga door voor 5, 10, 20 etc. minuten.

Volg je natuurlijke ademritme. Snuif de adem niet op of duw naar buiten.