We zijn ons steeds bewuster van ons lichaam en wat het nodig heeft. In de oudheid wisten de mensen dat alles wat er groeit in de natuur een functie heeft en gebruikt kon worden om diverse klachten en ziekten te verminderen of te voorkomen. Sinds de uitvinding van het antibioticum is het gebruik van kruiden naar de achtergrond verdrongen. Nu wordt het gebruik van kruiden als genezing van klachten en ziekten weer steeds meer toegepast.
Onbewuste werking
Steeds meer mensen drinken kruidenthee, waarbij verse muntthee een enorme vlucht genomen heeft. In menig kindertijd werd kamillethee bij griep en verkoudheid gegeven en tijdens de tienerjaren was brandnetelthee dagelijkse kost om jeugdpuisten uit te bannen. Het geloof is er dan ook dat voor elke kwaal wel een kruid is, ook al wordt het vaker onbewust dan bewust toegepast.
Naast beweging is dagelijks een kopje gemberthee heilzaam bij reumatoïde artritis, dit is een ontsteking van het slijmvlies in de gewrichten. Gember is een geneeskrachtig kruid dat in de oosterse geneeskunst veelzijdig wordt toegepast voor o.a. maagklachten, diarree en verkoudheid. Door de ontstekingsremmende werking kan je je soepeler bewegen.
Elke klacht een kruid
Je kunt kruiden ook bewust inzetten om klachten te voorkomen of te genezen. Vaak geldt wel dat het een langere tijd gebruikt moet worden, voordat de werking wordt opgemerkt. Het gebruik van kruiden is niet nieuw. Uit oude geschriften blijkt zelfs dat kruidengeneeskunst één van de oudste vormen van geneeskunde is.
Elk kruid heeft zo zijn eigen werking. Hieronder een aantal veel voorkomende klachten en welke kruiden ingezet kunnen worden:
Tenslotte
Zo is er eigenlijk voor elke klacht wel een kruid te vinden. Soms zijn reguliere medicijnen noodzakelijk maar heel vaak zijn er ook alternatieven. Raadpleeg bij klachten en ziekten altijd een arts en daarnaast een erkende homeopaat of kruidengeneeskundige voor eventuele alternatieven.