Rabarber

Rabarber

Als ik aan rabarber denk … krijg ik een gevoel van bleh, ieehw, jakkie vies.

Misschien hebben meer mensen dat. Als kind was het een gebruikelijk goedje op tafel. Uiteraard moest ik het proeven. Want als je niet weet hoe het smaakt, kun je daar ook niets over zeggen. De geur alleen al gaf rillingen. Elke keer als het op tafel kwam mocht ik er weer van proeven, als ik dat wilde, want eten opdringen, daar was mijn moeder niet van. Gelukkig.

 

Sinds die tijd is de rabarber van mijn netvlies verdwenen. Tot nu toe. De aanleiding is dat ik koolhydraatarm ben gaan eten. (paar kilootjes mogen er af). Ik ben een koolhydraten verslinder, dat weet ik. Toch schrok ik van de hoeveelheid koolhydraten ik binnenkreeg. Meer dan mijn lichaam nodig heeft. Ik ben van de gezonde voeding maar als het lichaam niet meer nodig heeft en ik het toch geef, vind mijn gestel dat niet fijn.  Eerlijk is eerlijk, ik moest in het begin erg wennen dat ik zo weinig koolhydraten mocht eten. Alles went en ik voel me er nu goed bij.  Terug naar de rabarber. Ik kwam dus een koolhydraatarm recept met rabarber tegen… en ja eerste gedachte ieehw, jakkie, vies. Leuk hé, hoe dat nog steeds in mijn systeem zit. Toch verandert het eetpatroon in de loop der jaren. Wat je eerst niet lekker vond, vind je nu misschien wel lekker (of andersom). Dus als je voorheen iets niet lekker vond, maar als het gezond is voor lichaam en geest, raad ik je aan om het nu, ja nu, nog eens te proberen. Net zoals ik heb gedaan met de rabarber.

 

Afijn, rabarbercompote is het geworden. De rabarbercompote kan op verschillende manieren gemaakt worden, zoals bijvoorbeeld aardbeien toevoegen. Lijkt me lekker maar die heb ik op dit moment niet in huis. Bij mij is het de rabarbercompote met kaneel en klein beetje honing geworden.

 

Rabarber is gezond voor lichaam en geest. Vroeger werd de rabarber veel gebruikt in de traditionele geneeskunde. Interessant nietwaar. Een aantal voordelen op een rijtje:

  • Goed voor de spijsvertering. Het bevat veel vezels en kan verlichting geven bij constipatie en diarree.
  • Maakt de botten sterker. Er zit veel vitamine K in en dat heeft een positief effect op de botdichtheid.
  • Bevat diverse antioxidanten. Zij zorgen ervoor dat vrije radicalen de lichaamscellen niet beschadigen en houd het lichaam gezond.
  • Vermindert ontstekingen en versterkt het immuunsysteem.
  • Bevat weinig calorieën.

 

LET OP;  in rabarber zit een hoge concentratie oxaalzuur. Oxaalzuur bindt zich aan calciumdeeltjes waardoor je lichaam dan niet meer in staat is om voldoende kalk op te nemen waardoor er een tekort kan ontstaan in o.a. de botten. Als je dat te veel binnenkrijgt is het schadelijk voor je gezondheid, het kan zelfs giftig zijn. De vraag is: Wat is dan te veel?

Luisteren naar je lichaam is het beste. Je voelt wat je nodig hebt en in hoeveel mate. Echter, niet iedereen is zich daar bewust van. Rabarber is een seizoensgroente van april tot juni. Houd het seizoen aan en maximaal 1x per week (als je het heel lekker vindt om te eten).

Hoe vind ik de rabarber nu?

Ik heb respect gekregen voor de rabarber. Wat deze groente allemaal voor je kunt betekenen, is het de moeite waard om het te leren waarderen en te eten. Lekker … hm het is niet mijn favoriet. In de kwark met chiazaad en kokossnippers is het heerlijk. Gezond, calorie- en koolhydraatarm, gezond en weer eens iets anders. De rabarber heeft namelijk een aparte smaak. Eet smakelijk.