Lost water drinken gezondheidsklachten op?

Lost water drinken gezondheidsklachten op?

Regelmatig stel ik de vraag, “hoeveel water drink je op een dag?” want water drinken is goed voor je lichaam. Maar waarom eigenlijk?

Water en lichaam

Je kunt maar 3 dagen zonder water, en dat is in de beste omstandigheden, loop je in de woestijn, dan kun je zelfs maar een paar uur zonder.

Je lichaam bestaat voor ongeveer 80 procent uit water. Daarnaast hebben de interne processen (o.a. regelen van lichaamstemperatuur en verteren van voedsel) water nodig om te kunnen functioneren. Ook transpireren en urineren onttrekt water uit je lichaam. Het is dus logisch dat je lichaam vraagt om water.

De minimale dagelijkse hoeveelheid water ligt tussen de 1,5 en 2 liter. Wanneer het erg warm is of je doet inspannend werk en je zweet veel, dan is het beter om meer water te drinken. De een beweert dat het beter is om water te drinken in kleinere beetjes gedurende de dag en de ander claimt dat het beter is om op een paar momenten op de dag veel water (2 glazen of zelfs meer) tot je te nemen. Je lichaam is heel goed in staat om te bepalen wat het nodig heeft. Welke behoefte je ook hebt, in een keer of kleine beetje, luister naar je lichaam en pas dat toe.

Let op: als je de hele dag door dorst hebt en ontzettend veel water (of andere vloeistof) tot je neemt, raadpleeg dan je huisarts want dan kan er ook iets anders aan de hand zijn.

Klachten

Als je te weinig water drinkt, kan het klachten geven zoals hoofdpijn. Water reinigt je lichaam en als er onvoldoende water aanwezig is om gifstoffen af te voeren, dan zetten deze zich vast in het lichaam. Daar de hersenen voor 75 % uit water bestaan, merk je dit dus vrij snel op. Indien je dan twee glazen water dringt en de hoofdpijn zakt weg, dan heeft je lichaam water nodig. Zo niet, dan is er iets anders aan de hand.

Ook hier geldt dat te veel water niet goed voor je is en kan leiden tot watervergiftiging. Dit kan al optreden bij 3 liter water per uur. Belangrijkste is dat je zelfs water met mate drinkt en luistert naar wat je lichaam nodig heeft.

Voordelen

Dagelijks voldoende water drinken omdat het:

  • Je lichaam reinigt.
  • Het vocht in je lichaam op peil houdt.
  • De interne processen in werking houdt (als er teveel water wordt onttrokken kan je dat bijvoorbeeld merken aan harde ontlasting).
  • Klachten (o.a. hoofdpijn) kan voorkomen.

Toepassing

Mocht je de smaak van het water niet lekker vinden, kan het worden aangemaakt met een smaakje, zoals:

  • Watermeloen & verse munt
  • Citroen, komkommer & basilicum
  • Framboos & Limoen
  • Citroen, Sinaasappel & Grapefruit
  • Ananas (je kunt ook alleen de schil gebruiken) & gember

 

Proost!