Twaalf Heilige Nachten

Twaalf Heilige Nachten

De twaalf heilige nachten heeft zijn oorsprong vanuit oude religies die de winter zonnewende vierden (21 december de kortste dag, langste nacht). De christelijke variant is de periode tussen Kerst en Driekoningen. Het is het moment om het oude jaar af te sluiten en met het nieuwe te beginnen. Dromen hebben een grote betekenis in deze periode. Dromen staat ook wel voor het onbewuste en geeft inzichten. Schrijf de dromen in een dromenboek. Je start op 24 december, deze nacht geeft inzicht over de maand januari, 25 december over de maand februari, 26 december over de maand en zo verder. Je kunt ook reflectie toepassen op de maanden. Op 24 december kijk je naar afgelopen januari, welke doelen/intenties had je gesteld en zijn er behaald, gebeurtenissen, gevoelen en emoties etc. Dit kun je dan meenemen voor aankomende januari. Ook kun je per dag een thema inzetten, bijvoorbeeld op 24 december: Wie ben ik, Wat is mijn doel/rol hier op aarde, Levensenergie (waar krijg ik energie van en waar niet). Dat wat je droomt die nacht, geeft ook inzichten. Evenals de bezinning op wat het thema met jou doet. Er zijn diverse manieren om invulling te geven aan de twaalf heilige nachten.

 

Twee jaar geleden had ik mijn dromen opgeschreven en elke maand stond ik stil bij wat ik had gedroomd en hoe dat in die maand tot uiting was gekomen. Bijzonder hoe alles in elkaar past.

Dit jaar heb ik dertien doelen op dertien briefjes geschreven en aan een koord geregen. Mijn eerste gedachte: Wat, dertien doelen? Zoveel heb ik er niet. Toch, als je er voor gaat zitten, zul je je verbazen wat er naar boven komt. Het kan namelijk op elk gebied zijn, gezondheid, persoonlijke ontwikkeling, werk, liefde…

Stel jezelf de vraag, waar word ik blij/gelukkig van? Wat wil ik graag?

Elke avond heb ik één briefje van het koord getrokken, verbrand en over gegeven aan het universum. Het laatste briefje is de actie die ik daadwerkelijk zelf ga uitvoeren. De overige twaalf doelen regelt het universum. Nu moet ik daar wel bij zeggen, dat het heus niet zo werkt dat de doelen als pakketjes kant en klaar op je deurmat komen te liggen. (en soms ook wel). Wat er gebeurt, is dat je in bepaalde situaties komt waardoor je doel wordt verwezenlijkt. De keuze aan jou wat je ermee gaat doen. Dat geldt voor alles, blijf je dus altijd bewust van de signalen die er op je pad komen.

Terug naar mijn overgebleven briefje. Of eigenlijk is het wel heel leuk om te vertellen wat mijn dertien doelen zijn. In willekeurige volgorde, nummer één is niet belangrijker dan nummer dertien.  Komt ie:

 1. Levens/liefdespartner
 2. Financiële vrijheid
 3. Opening (eigen) yogastudio
 4. Nationale bekendheid yogastudio/praktijk Niiraja
 5. Mantra zingen
 6. Tattoo zetten
 7. Met een Volkswagen bus uit 1950 toeren met hond Boeff en poes Pip
 8. Boek schrijven
 9. Duits leren
 10. Gebarentaal leren/mee werken
 11. Boek schrijven
 12. 100.000 verkochte exemplaren MieksBoekje
 13. Balans in lichaam, geest en ziel

Het briefje dat is overgebleven is… tadaaaa… ‘een TATTOO zetten’. Superleuk. Hier ga ik dit jaar dus gericht mee aan de slag. Grappig is dat dit al een paar jaar op de planning staat. Ongeveer 20 jaar geleden heb ik mijn eerste tattoo laten zetten. Daar heb ik 10 jaar over gedaan. Pure angst, voor PIJN. Ik kan je nu vertellen, dat viel dus wel mee. Sindsdien wil ik er dus nog eentje. In de tussentijd wel mee bezig geweest hoor. Maar steeds twijfel tussen welke tattoo, welke plaats en dan verwatert het weer. Er wordt gezegd ‘dan zal het wel niet belangrijk genoeg zijn’. Tja… wie weet. Dit jaar ga ik ervoor. Wat wil ik, groot, klein, tekst, wat/waar is mogelijk. Ik word er nu al bij van.

In de tussentijd, leef ik mijn leven, volg ik mijn hart, werk ik, maak ik plezier, maak ik mijn huis schoon, doe ik boodschappen, bereid ik een lekker maaltje, doe ik yoga, mediteer, ben ik lief voor mijzelf en anderen, ben ik blij, gelukkig, emotioneel, heb ik een baaldag, zijn er leuke gebeurtenissen, minder leuke gebeurtenissen, vind ik iets stom, saai, leuk, spannend… Alles mag er zijn.

Eind 2024 kijk ik terug naar wat het jaar mij heeft gebracht. De dertien doelen daarin meegenomen. Ik ben dankbaar voor elke dag.