Nier- en blaasmeridiaan

Nier- en blaasmeridiaan

Het vervolg van de meridianen. Nog even een herinnering. De meridianen zijn de energiebanen in je lichaam en er zijn twaalf hoofdmeridianen, te weten:

 

Maag
Milt
♡ Nier
♡ Blaas
♡ Lever
♡ Galblaas
♡ Hart
♡ Dunne darm
♡ Long
♡ Dikke darm
♡ Drievoudige verwarmer
♡ Kringloop

 

In de vorige blog heb ik de maag- en miltmeridaan uitgebreid toegelicht. Nu zijn de nier- en blaasmeridiaan aan de beurt.
♡ Nier
Begint binnenzijde van kleine teen en loopt via de bal van de voet naar de binnenkant van het been, de buk en borstkas naar schuin onder de knobbels van het sleutelbeen bij het halskuiltje.
♡ Blaas
Begint binnenhoek van het oog , loopt over het hoofd langs de wervelkolom met een scherpe hoek over het heiligbeen en vandaar met een bocht naar de onderkant van de bil, een tweede lijn begint weer bovenaan bij de bovenrug en maakt een lichte bocht over en langs het schouderblad tot aan de onderste punt van het schouderblad. Van daaruit in een lange rechte lijn tot in de buitenkant van de knieholte, in de knieholte in een horizontale lijn naar de binnenkant van de knie en vandaar over de kuit van de buitenenkel naar de buitenkant van de kleine teen.

 

NIERMERIDIAAN

 

BLAASMERDIAAN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Functie van de nier- en blaasmeridiaan
De functie van de niermeridiaan is het reguleren van de waterhuishouding, beheerst de voortplanting, vormt merg voor de hersenen, wervelkolom en botten. Het is de opslagplaats voor levens(oer)energie. Het geeft wilskracht om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

De functie van de blaasmeridiaan is het opslaan en uitscheiden van vloeibare afvalstoffen. Het betreft ook de hersenen, hypofyse en autonome zenuwstelsel.

De spirituele functie is je innerlijke weg, je innerlijk weten, je ziel te herkennen, voelen en tot uiting te laten komen in je dagelijkse leven. De nier wordt gezien als de wortels aan het leven. De nierenergie is je voorraad levensenergie. Vandaar ook belangrijk. Leefstijl, gedragingen en mindset beïnvloeden de levensenergie. Je kunt je voorstellen dat een gezonde leefstijl, stress en zorgen maken minder levensenergie vraagt dan een ongezond, gejaagde levensstijl.

 

Welke spieren zijn er verbonden met nier- en blaasmeridiaan
Je kunt bewegingen c.q. oefeningen doen om middels de betreffende spieren de energie van nier- en blaasmeridiaan te harmoniseren. Er zijn ook diverse yogahoudingen die je kunt inzetten. Een mooie techniek is bijvoorbeeld de Touch for Health .
De volgende spieren zijn verbonden met je niermeridiaan. Elke spier heeft ook een metafoor:
♡ Psoas, verbindt wervelkolom (voorzijde t.h.v. T12 tot t/m L5) met bovenbeen. Metafoor: Waar schop je tegenaan? Bij welk aspect van je doel voel je de meeste druk (letterlijk of figuurlijk)?
♡ Trapezius, de monnikskapspier, loopt van schedelbasis tot midden rug. Hier gaat het om de spier tot C7. Metafoor: Heb je moeite om dingen in de juiste verhouding te zien (letterlijk of figuurlijk)?
♡ Iliacus, een platte driehoekige spier die zich diep in het lichaam bevindt tussen de bovenkant van het dijbeen en de onderzijde van de wervelkolom. Metafoor: Is er iets dat wordt gevraagd om opzij te zetten, of voel jij je opzij gezet?

Spieren blaastmerdiaan:
♡  Peroneus, kuitbeenspier. Metafoor: Welke stappen zet je, in juiste richting of juist niet?
♡ Sacrospinalis, rugstrekker, bestaat uit 3 delen. Metafoor:  Welke (kleine) dingen geven je spanning en/of zorgen ervoor dat je niet rechtop kunt blijven staan?
♡ Tibialis Anterior, de voorste scheenbeenspier ligt aan de voorzijde van het onderbeen (zorgt er voor dat bij het lopen de voet niet op de grond klapt). Metafoor:  Heb je moeite met het loslaten van pijnlijke gebeurtenissen in je leven?
♡ Tibialis Posterior, achterste scheenbeenspier (laat voeten buigen en naar buiten bewegen). Metafoor:  Op welke manier verlies jij het evenwicht? Loop je weg of ga je in de aanval?

 

Wat merk je als je niermeridiaan uit balans is
Is je nier energie uit balans dan kun je dat merken aan onderstaande symptomen:
♡ Zwak immuunsysteem.
♡ Vermoeidheid.
♡ (lage) Rugpijn.
♡ Bezorgdheid.
♡ Angsten.
♡ Slaapproblemen.
♡ Gebrek aan doorzettingsvermogen en wilskracht.
♡ Vaak plassen.
♡ Ongeduldig.
♡ Rusteloos.
♡ Stijfheid.
♡ Oorsuizingen.
♡ Breekbare botten.
♡ Gebrek aan vitaliteit.
♡ Hoofdhaar futloos, slap, gevoelig.

 

Wat merk je als je blaasmeridiaan uit balans is
Is je blaas energie uit balans dan kun je dat merken aan onderstaande symptomen:
♡ Blaasklachten.
♡ Last van knieën.
♡ Rugklachten.
♡ Schuldgevoelens.
♡ Controle willen hebben over eigen leven of van anderen.
♡ Angst om de controle te verliezen.
♡ Negatief denken en wijzen naar anderen.
♡ Onrealistisch zelfbeeld.
♡ Te veel hooi op je vork nemen.
♡ Je irriteren aan alles en iedereen om je heen.
♡ Niet in staat op hulp te vragen en/of te ontvangen.
♡ Gespannen (autonome) zenuwstelsel.
♡ Jaloezie en achterdocht.
♡ Koud lichaam en snel ziek worden door weersomstandigheden.

 

Wat te doen voor balans in nier- en blaasenergie
RUST!!
Luister naar je lichaam en handel er naar. Als je de behoefte hebt om te slapen, te rusten of helemaal niets te doen, zowel fysiek als mentaal. Geef jezelf daar dan aan over. Yoga en meditatie geven rust en ontspanning in lichaam en geest. Het helpt om de wervelkolom te rekken en strekken. Zoutig eten helpt ook. Let hierbij wel op dat je niet een overschot aan zout binnenkrijgt – geeft weer andere klachten. Alles met mate en in BALANS. Het gaat er om dat je je innerlijk in balans voelt en bij jezelf kunt blijven in welke situatie dan ook.

 

BLAAS40 is een belangrijk punt dat je zelf kunt masseren. Het ligt in het midden van je knieplooi (knieholte).
Het stimuleert de rugenergie. Vooral als je last hebt van lage rug klachten, kun je druk geven op dit punt, masseren of alleen je vinger op leggen. Daarnaast stimuleert dit punt om liefdevoller naar jezelf te zijn. Aanrader dus als je jezelf herkent in het altijd klaar staan voor anderen waardoor je jezelf voorbij loopt.

♡ Brengt stofwisseling in balans.
♡ Verlicht klachten bij klachten aan de huid.
♡ Verzacht en verminderd klachten aan de rug.
♡ Stimuleert aanmaak kraakbeen, vermindert pijn en stijfheid bij artrose aan de knie.
♡ Liefdevol grenzen aangeven aan anderen en goed zorgen voor jezelf.

 

Metafoor – vraagstelling
Door antwoord te geven op bepaalde vragen, krijg je inzicht in je leven. Onderstaande vragen hebben betrekking op de nier- en blaasmeridiaan. Het kan zijn dat je inzichten krijgt door de vragen en antwoorden. Vaak onderneem je dan actie en kan het zijn dat bepaalde symptomen/klachten verdwijnen.
♡ Kunnen emoties vrij stromen?
♡ Voel je je vitaal genoeg om te groeien en jezelf te ontwikkelen?
♡ Doe je voldoende voor je spirituele, emotionele, mentale en fysieke reiniging?
♡ Drink je voldoende water?
♡ Kun je je grenzen accepteren en aangeven?
♡ Durf je veranderingen in je leven toe te laten?
♡ Ondanks angstige gevoelens, jezelf kunnen uitspreken naar anderen (en jezelf)?

Niet alleen in de voet- en vingerreflexologie, massage als in de yoga wordt er gewerkt met de meridianen. Ook in het dagelijks leven. Elke beweging die je maakt, gedachte die je hebt en je ademhaling staat in verbinding met de meridianen en heeft daar ook invloed op. Sta er eens bewust bij stil.

 

Onderstaande yogahouding, baddia Konasana, stimuleert je nier- en blaasmeridiaan.
♡ Ga zitten op je billen.
♡ Plaats je voetzolen tegen elkaar aan en laat je knieën naar buiten vallen. Eventueel ondersteunen met kussens.
♡ Plaats dat je duimen in het midden van de bal van de voet (zie foto). Dat is het begin van de niermeridiaan. (hier zijn meningen over verdeeld, kan ook de binnenzijde van de kleine teennagel zijn).
♡ Buig je lichaam voorover.
♡ Ontspan, hoef je niets voor te doen, als alleen maar te ademen.
♡ Blijf bewust van je lichaam, voel wat er allemaal gebeurt in body&mind.
♡ Blijf in de houding zolang prettig voelt, doch minimaal vijf minuten.