Milt- en maagmeridiaan

Milt- en maagmeridiaan

Het meridiaansysteem, de meridianen (energiebanen) is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Er stroomt energie (chi) door de meridianen in het lichaam. Dit zijn denkbeeldige verbindingslijnen tussen de accupunctuurpunten. In de acupunctuur wordt het lichaam beschouwt als een systeem van onderling verbonden organen en meridianen, waardoor de chi stroomt om het lichaam te laten functioneren en de gezondheid te bewaren.

De meridianen liggen dichter aan de oppervlakte dan organen en zijn daarom gevoelig voor aanraking. De stroming van energie door de meridianen is een voortdurende beweging die van de ene naar de andere meridiaan verloopt. Wanneer deze energiestroom ongehinderd verloopt, zal het lichaam optimaal kunnen functioneren. Dit geldt overigens ook voor de geest, want lichaam en geest zijn met elkaar verbonden.

Het hoofdmeridiaansysteem bestaat uit twaalf meridianen, te weten:
♡ Maag
♡ Milt
Nier
Blaas
♡ Lever
♡ Galblaas
♡ Hart
♡ Dunne darm
♡ Long
♡ Dikke darm
♡ Drievoudige verwarmer
♡ Kringloop

 

Er zijn zes yin en zes yang meridianen. Yang is activiteit, de zon, warmte, dag en yin is rust, de maan, koude en de nacht. Yang kan niet zonder yin en andersom. Het zijn als het ware partners, een yang en een yin meridiaan. Als yang en yin in een uitgebalanceerde verhouding tot elkaar staan, in een dynamisch evenwicht, dan is er sprake van harmonie. In de natuur is dit te zien in de ochtendschemering.

 

Waar loopt de maag- en miltmeridiaan
♡De maagmeridiaan begint onder het oog op het jukbeen, langs mond, maakt contact met tandvlees, naar onder aan de kaaklijn, langs keel, over de hals naar het sleutelbeen en over de borstkas en tepel, de buik en vanaf het schaambeen schuin overstekend naar dijbeen en knie en buitenkant van het scheenbeen en rechts voor de voet naar de tweede teen. Intern maakt de meridiaan contact met de maag.
♡ De miltmeridiaan begint naast de nagelriem aan de buitenkant van de grote teen, loopt over de binnenkant van de voet en enkel langs de rand van het scheenbeen, de knie en het dijbeen naar boven. Vanaf de lies, naar de voorzijde onderbuik, de zijkant van de borstkas om bij de schouder recht naar beneden te gaan tot ongeveer een handbreedte onder de oksel. Inwendig maakt de meridiaan contact met het hart, maag, milt, alvleesklier, eierstokken en tong.

Maagmeridiaan
Miltmeridiaan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Functie van de maag- en miltmeridiaan
De functie van de maagmeridiaan is het innemen en verteren van voedsel (ook emotioneel) en de miltmerdiaan is verantwoordelijk voor transport van water en voedingsstoffen en de juiste verdeling ervan.

De spirituele functie is om te helpen accepteren en te aarden. Als de werkelijkheid niet wordt geaccepteerd, ga je piekeren en kun je vast komen te zitten in je gedachten. Piekeren is een onbalans in de energie van maag en milt en kan deze organen dan ook uitputten. De emotie die hierbij hoort is empathie. Als dit in balans is, heb je een luisterend oor en toon je begrip op de juiste momenten. Als er onbalans is dan wil je voor iedereen zorgen – hieronder ligt het verlangen om je geaccepteerd te voelen – of dat je het vermogen niet hebt om je in te leven in de ander.

 

Welke spieren zijn er verbonden met maag- en miltmeridiaan
Je kunt bewegingen c.q. oefeningen doen om middels de betreffende spieren de energie van maag- en miltmeridiaan te harmoniseren. Er zijn ook diverse yogahoudingen die je kunt inzetten. Een mooie techniek is bijvoorbeeld de Touch for Health .
De volgende spieren zijn verbonden met je maagmeridiaan. Elke spier heeft ook een metafoor:
♡ Pectoralis Major Clavicularis  of te wel het bovenste deel van grote borstspier. Metafoor: Is het nodig om je borst naar voren te steken of ben je te trots?
♡ Levator Scapulae, schouderbladheffer, verbindt de bovenste vier halswervels met de bovenkant van het schouderblad. Metafoor: Houd je je hoofd rechtop, je neus in de lucht, letterlijk en figuurlijk?
♡ Sternocleidomastoïdeus, nekbuigers ligt in halsgebied. Metafoor: Is het moeilijk om je hoofd rechtop te houden, letterlijk of figuurlijk?
♡ Nekstrekkers. Metafoor: Steek je letterlijk je nek uit? Neem je risico’s?
♡ Brachioradialis, opperarm spaakbeenspier is een spier in de onderarm. Metafoor: Ben je flexibel genoeg om naar achter te reiken, of ontken je zaken die je vanuit je blinde hoek niet ziet?

Spieren miltmerdiaan:
♡  Latissimus Dorsi, brede rugspier. Metafoor: Kun je met je armen zwaaien, dingen raken of ben je geremd in het maken van grote bewegingen?
♡ Trapezius, monnikskapspier bevind zich bovenop de rug. Metafoor: Probeer je te veel te omarmen? Of het je het nodig om je armen wijd te openen?
♡ Opponens Pollicis, tegenoversteller van de duim, bij de duimmuis. Metafoor: Waar wil je grip op krijgen? Probeer je iets te strak vast te houden?
♡ Triceps Brachii, drievoudige armstrekker en ligt langs de achterzijde van de bovenarm. Metafoor: Reik je ergens naar uit? Haal je genoeg of juist niet genoeg naar je toe?

 

Wat merk je als je maagmeridiaan uit balans is
Is je maag energie uit balans dan kun je dat merken aan onderstaande symptomen:
♡  Bloedend tandvlees, aften, zweren in de mond
♡ Niet kunnen proeven
♡ Dunne of bleke lippen
♡ Droog, wit opgetrokken tandvlees
♡ Slechte adem
♡ Constipatie
♡ Maagpijn
♡ Droge mond
♡ Moe in de ochtend
♡ Opgeblazen gevoel
♡ Boeren, hikken
♡ Misselijk, overgeven
♡ Koortsuitslag bij de mond
♡ Zure smaak in de mond
♡ Anorexia en boulimia
♡ Neiging om alleen maar te geven, te verzorgen
♡ Piekeren
♡ Emotie eten

 

Wat merk je als je miltmeridiaan uit balans is
Is je milt energie uit balans dan kun je dat merken aan onderstaande symptomen:
♡ Gebrek aan eetlust of juist voortdurend hongerig
♡ Vermoeide spieren
♡ Geestelijke vermoeidheid
♡ Dunne ontlasting en onverteerde voedselresten
♡ Slap en kwabbig vlees
♡ Bloedneuzen
♡ Bloed in speeksel, stoelgang of urine – LET OP DIT IS EEN ALARMSIGNAAL- raadpleeg huisarts!
♡ Spataderen
♡ Vocht onder de huid
♡ Menstruatieklachten
♡ Verzakkingen (organen, gezichtshuid, borsten)
♡ Voorkant benen snel koud
♡ Gevoel dat alles te veel is
♡ ADHD
♡ Zorgen maken
♡ Bemoeien met (het werk van) anderen
♡ Voor anderen zorgen om zelf waardering te krijgen

 

Wat te doen voor balans in maag- en miltenergie
Gezond eten en strekken voorkant van je lichaam. Meerdere keren per dag jezelf flink uitstrekken. Je kunt zelf een beetje met je bovenlichaam naar achteren hangen – voel je meer stretch- en is ook nog eens fijn voor je rug. Maar let op! als je achterover buigt, mag je het niet voelen in je onderrug.

 

MILT6 is een belangrijk punt dat je zelf kunt masseren. Het ligt aan de binnenzijde van het onderbeen.
Een krachtig punt dat contact maakt met alle drie de yin meridianen (lever, nier, milt) en is de basis voor de meest belangrijkste lichaamsfuncties.

♡  Kalmeert geest.
♡  Harmoniseert werking van lever en nier.
♡  Voedt het bloed.
♡  Belangrijk voor de algehele gezondheid en gevoel van welzijn.
♡  Krachtig punt voor gynaecologische klachten bij zowel de vrouw als man.
NIET TOEPASSEN TIJDENS DE ZWANGERSCHAP.

 

Om het punt zelf te vinden, leg je de pinkzijde van je hand tegen het hoogste punt van je binnenste enkel bot. Milt 6 ligt direct boven het hoogste punt van je enkel bot aan de andere (wijsvinger) kant van je hand.

 

Metafoor – vraagstelling
Door antwoord te geven op bepaalde vragen, krijg je inzicht in je leven. Onderstaande vragen hebben betrekking op de maag- en miltmeridiaan. Het kan zijn dat je inzichten krijgt door de vragen en antwoorden. Vaak onderneem je dan actie en kan het zijn dat bepaalde symptomen/klachten verdwijnen.
♡ Krijg je de juiste zuivere middelen om je doelen te verwezenlijken?
♡ Ben je in staat om je bronnen efficiënt in te zetten?
♡ Welke voeding, emotie of gedachte ben je aan het verteren?
♡ Wat is moeilijk voor jou om te verteren, wat geeft je maagpijn (fysiek, emotioneel)?
♡ Wat remt je vrij te ademen (letterlijk of figuurlijk)?
♡ Ben je belast met zaken die giftig voor je zijn met betrekking tot voeding, je denken of spiritualiteit?

 

Niet alleen in de voet- en vingerreflexologie, massage als in de yoga wordt er gewerkt met de meridianen. Ook in het dagelijks leven. Elke beweging die je maakt, gedachte die je hebt en je ademhaling staat in verbinding met de meridianen en heeft daar ook invloed op. Sta er eens bewust bij stil.

 

Het kan zomaar zo zijn dat je inzichten krijgt door het lezen van bovenstaande tekst. Handel er naar en je zult verstelt staan van het wat het je brengt in het dagelijks leven.