Aromatherapie

Aromatherapie

Aromatherapie is een onderdeel van de kruidengeneeskunde en maakt gebruik van etherische oliën voor het bevorderen van lichamelijke en psychische welzijn. De geuren van de etherische oliën kunnen het lichaam in balans brengen of verlichting geven bij diverse kwalen en symptomen. Elke olie heeft zijn eigen unieke karakter, aroma en therapeutische eigenschappen. Ze kunnen worden ingezet voor gezondheid, schoonheid en hygiëne.

Essentiele oliën zijn vluchtige aromatische vloeistoffen die gewonnen uit bloemen, bessen, grassen, wortels, zaden, bast, vruchten en kruiden, en wordt voornamelijk verkregen door distillatie. Distillatie is het scheiden van een vloeistofmengsel in componenten van verschillende vluchtigheid door het te laten koken en de damp te condenseren.

Er is een verband met geuren en emoties. Geur is een oeroud communicatiemiddel dat tegenwoordig voor een groot gedeelte verloren is gegaan. Met aromatherapie wordt dit oude vermogen weer naar boven gehaald.

  • Zo geven oliën gewonnen uit wortels en stam moed en gaan angsten tegen.
  • Uit het blad of naden geeft hoop en wordt boosheid gedempt.
  • Bloemen zorgen voor vreugde en passie en de vruchten troost bij verdriet en helpt te vergeven.

Het ervaren van een geur is altijd persoonlijk, wat voor de één als heerlijk wordt beschouwd, kan voor de ander heel anders worden ervaren.

De meest geschikte behandelgebieden zijn de huid en het haar, de spieren en gewrichten, het hart- en vaatstelsel, de luchtwegen en het zenuwstelsel.

Vooral bij stressgerelateerde klachten kan aromatherapie uitkomst bieden daar de etherische oliën op vele niveaus (fysiek, mentaal, geestelijk en ziel) werkzaam zijn. Vooral in combinatie met een massage van alleen de voeten of het hele lichaam zorgt voor geestelijke rust en een gevoel van welbehagen. Aanraking is als voedsel voor de geest.

 

Aromatherapie laat alle zintuigen ontwaken!