YogaStijl

EASYFLOW YOGA

Easy flow yoga is een zachte en rustige vorm van yoga ondersteund door je ademhaling. Je gaat in een rustige flow op je ademhaling van de ene naar de andere houding. Het bewust worden en blijven van je ademhaling en de aaneenschakeling van de houdingen, creëert een rustige flow.

Easyflow vergroot je spierkracht en souplesse, bevordert je concentratie, helpt je beter omgaan met stress en leert luisteren naar je lichaam.

 

Een fijne yogavorm als kampt met fysieke beperkingen, herstellend bent van een ziekte, last heb van overgewicht, vermoeid of ouder bent en je toch wilt blijven bewegen.

HATHA YOGA

Hatha yoga is de meest ouderwetse yogastijl en de basis waaruit andere yogastijlen zijn voortgekomen. De klassieke Hatha yoga houdingen zijn ontwikkeld met als doel de interne organen te stimuleren. Tegenwoordig is bekender dat er wordt gewerkt op het externe lichaam, zoals de spieren, met als doel sterk en fit te worden. Feit is dat yoga goed is voor je gehele lichaam.

 

Oorspronkelijk bestaat yoga uit vier stromingen, te weten:

  1. Karma yoga: Onzelfzuchtigheid en dienstbetoon. Goed doen voor anderen. Je krijgt wat je geeft. Vb moeder Theresa
  2. Jnana yoga: Gericht op kennis en zelfkennis. Materieel leven is tijdelijk en op zoek naar verlichting. Meditatie is middel om dit doel te bereiken. Bv Boeddhisten
  3. Bhakti yoga: Liefde en toewijding aan een hogere macht of waarheid. De verering betreft vaak een godheid, profeet of goeroe. Bv Jezus Christus
  4. Hatha yoga: Beheersing lichaam en ademhaling staat centraal. Deze vorm is in westen het meest bekend. Er is een samenhangend geheel van houdingen, ademhaling- en ontspanningstechnieken.

 

Hatha yoga is op haar beurt weer onderverdeeld in:

  • Ashtanga yoga, onderwezen door Sri K Pattabhi Jois is gebaseerd op een manuscript Yoga Korunta genaamd, herontdekt in de 20e
  • Iyengar yoga, ontwikkeld door BKS Iyengar.
  • Bikram yoga, de oprichter is Bikram Choudhury en rond 1970 ontstaan
  • Vinyasa yoga ook wel flowyoga genoemd, ontstaan uit de Ashtanga yoga.
  • Yin yoga, Grondlegger de Amerikaan Paul Grilley, die sinds 1980 onderwijs geeft in yoga en anatomie. Hij baseert zijn theorie op de onderzoeken en geschriften van Hiroshi Motoyama, een yogi en wetenschapper uit Tokio met veel kennis van energiebanen en acupunctuur.
  • Kundalini yoga, gebaseerd vanuit geloofspunt van Sikh Yogi Bhajan, die zijn systeem in 1969 in het Westen introduceerde.
  • Tantrische yoga, oorsprong ligt in de inheemse spiritualiteit van de oorspronkelijke bevolking van India.
  • Mantra yoga
  • Lach yoga, het begon met een lachclubje van dr. Madan Kataria in 1995 en is verder uitgewerkt in lachyoga
  • etc.

 

Raja yoga is de koninklijke combinatie van Jnana yoga (zelfkennis), Bhakti yoga (liefde en toewijding), Karma yoga (handelen) en Hatha yoga (lichamelijke oefening).

Raja betekent letter koning of hoogte. Het is een samenspel van oefeningen om de geest te leren beheersen. Het gaat om de bewustwording en het vermogen om je gedachten in banen te leiden. Niet om je gedachten te negeren. We hebben 60.000 gedachten per dag maar je gedachten accepteren en er geen aandacht aan schenken. Met Hatha yoga breng je lichaam en geest in evenwicht om je daarna verder te bekwamen middels meditatie.

 

Grondlegger van de Raja yoga is Pananjali, de vader van de yoga. Hij zag in dat yoga allesomvattend was en om die reden heeft hij de essentie van diverse yogavormen tot één geheel gevoegd. Patanjali beschrijft yoga als volgt: Yoga citta vritti nirodhah oftewel yoga is het moment waarop de beweging van de gedachte stop. Zijn inzichten zijn vastgelegd in korte teksten, sutras genoemd. Patanjal onderscheid yoga in acht opeenvolgende stappen die beoefend dient te worden. Soort van regels om je denkvermogen te beheersen. Ook wel het achtvoudig pad genoemd.

 

Stap 1:Spelenderwijs laat je alle automatismen zoals gewoonten, overtuigingen en vooroordelen los. Hierdoor krijg je inzicht in Yamas (onthoudingen). Er zijn vijf Yamas, te weten:

 

  • Ahimsa: geweldloosheid
  • Satya: waarheid
  • Asteya: niet stelen
  • Brachmacharya: kuisheid
  • Aparigraha: afzien van begeerte

 

Stap 2:Door yoga beoefening wordt je je bewust de individuele waarden van de Niyamas (voorschriften). Er zijn vijf Niyamas, te weten:

 

  • Shaucha: reinheid
  • Santosha: tevredenheid
  • Tapas: soberheid maar ook kracht
  • Svadhyaya: zelfstudie
  • Ishvarapranidhana: overgave

 

Stap 3:Asana: de lichamelijke houdingen. De fysieke houdingen hebben een gunstig effect op je uithoudingsvermogen, coördinatie, conditie, concentratie, soepelheid en ontspanning van het lichaam

 

Stap 4:Pranayama: betekent energie/levenskracht (prana) en verlengen (yana). Prana stroomt door je hele lichaam via energiekanaaltjes, de nadi’s. Er lopen er ongeveer 72.000 door je lichaam. Waar de nadi’s elkaar kruisen, ontstaat een verbindingspunt van energie, chakra. Het doel van pranayama is de vitaliteit te verhogen, gezondheid te verbeteren, de kwaliteit van je leven door dieper te ademen met lange volle teugen.

 

Stap 5:Pratyahara: terugtrekken van je zintuigen (horen, zien, ruiken, proeven, voelen). Je aandacht is naar binnen gericht in plaats van naar buiten op anderen gericht. Je bent je meer bewust van je lichaam, je gevoelens en emoties.

 

Stap 6:Dharana: concentratie. Je richt je aandacht op jezelf, je keert naar binnen en laat alle storende gedachten los.

 

Stap 7:Dhyana: meditatie. Een techniek voor het ontspannen van de rusteloosheid van je geest en deze te bevrijden van spanningen en stress. Je denken is kalm, efficiënt en effectief.

 

Stap 8:Samadhi: reflectie/bezinning. Je stemt je af op je kern, je bent één met dat wat er is. Je bewustzijn ervaart diverse dimensies, zoals vrede en verlichting.

 

 

HORMOON YOGA

Ben je uit balans of heb je stemmingswisselingen, PMS of opvliegers? Dan heb je waarschijnlijk last van hormoonschommelingen door cyclus of overgang. Hormoonyoga brengt de hormoonspiegel weer in balans doordat het de schildklier, hypofyse en eierstokken stimuleert.

 

De yogahoudingen worden uitgevoerd met de zogenaamde bastrika-ademhaling en visualisaties. De ademhaling wekt energie op en wordt gestuurd naar de betreffende hormoonklieren. De visualisatie versterkt de opgewekte energie en de werking van de yogahoudingen.

 

Voor wie:

  • alle vrouwen die onbalans ervaren
  • menstruatieproblemen
  • kinderwens
  • overgang

 

Voor wie niet:

  • hormoon gerelateerde borstkanker
  • zwanger bent
  • Myoom (vleesboom)
  • Endometriose – alleen na goedkeuring van arts

 

MUDRA YOGA

Heb je last van gezondheidsklachten en wil je je weer vitaal voelen? Dan is Mudra yoga iets voor jou.

 

De Mudra yoga is bestemd voor iedereen die in het bezit is van handen en vingers. Beweging en oefeningen gaan vaak samen met sportieve activiteiten. Minder bekend is dat er ook oefeningen nodig zijn om het fysiologische proces en het samenspel van alle energiesystemen in banen te leiden. Bewegingsvormen en oefeningen zijn goed voor de preventie van ziekten. De oefeningen waarover we het hebben, kosten tweemaal daags telkens 5-10 minuten.

 

Een Mudra is een symbolische houding voor de handen en vingers. In de Indiase geneeskunde worden de Mudra’s onder andere gebruikt om op energetische, lichamelijke en psychische basis een evenwicht tot stand te brengen. Door de handen en vingers in een bepaalde positie te brengen, gaat de energie stromen, worden acupressuurpunten geactiveerd en komt het lichaam weer in balans. De handen zijn echter ook een indicator voor de levenskracht, de beweeglijkheid van de vingers staat voor de flexibiliteit van het lichaam.

 

Voor wie:

  • Kinderen die leerproblemen hebben.
  • Oude mensen die niet veel beweging hebben.
  • Tijdens de yoga beoefening als extra stimulans voor betere energie doorstroming.
  • Mensen met gezondheidsklachten, die daarmee hun gezondheid bevorderen.
  • Allen die hun gezondheid in stand willen houden.

 

Resultaat:
Daar elk lichaam anders reageert op de Mudra’s is een resultaat lastig te bepalen. Als je elke dag de Mudra yoga toepast merk je vrij snel verschil in lichaam en geest. Afhankelijk van de duur dat je de gezondheidsklachten hebt, voel je na een aantal weken.

 

 

YIN YOGA

Yin yoga is uitermate geschikt voor mensen die willen ontspannen, een “vol hoofd” hebben, fysieke klachten (zeer effectief bij verminderen van rugklachten), een lichamelijke beperking hebben of behoefte hebben aan een rustige vorm van yoga.

 

Juist het ontspannen van de spieren zorgt er voor dat de diepere lagen van het lichaam, zoals de gewrichten en bindweefsel, wordt bereikt. Hierdoor wordt er meer ruimte gecreëerd in het lichaam (tussen botten, spieren en organen) maar ook psychisch, emotioneel en spiritueel. Naarmate je ouder wordt, of lichamelijke klachten hebt, kan het bindweefsel stugger worden en uitdrogen waardoor het minder flexibel en soepel is. Doordat je bij Yin yoga langer in een houding zit, wordt het bindweefsel langzaam opgerekt en daardoor beter gehydrateerd. De spieren worden tegelijkertijd opgerekt en ontspannen. Daarnaast heb je de ruimte om bepaalde sensaties, gevoelens en gedachten te observeren.

 

Yin yoga heeft effect op een goede doorstroming van levensenergie (chi of prana genoemd) via de energielijnen (meridianen of nadi’s) in het lichaam en de doorbloeding. Dit heeft een positief effect op de gezondheid van de organen, immuunsysteem en emotionele gesteldheid.

 

Een yin yoga sessie bestaat uit:

  1. doelgebied, welk deel van je lichaam focus je op
  2. langzaam in de houding komen en vindt de meest comfortabele positie in de houding
  3. blijf 5 tot 10 minuten in de houding op de meest comfortabele manier. Eventueel ondersteunen met props (kussen, blok, riem)
  4. Zoek de stilte op in jezelf terwijl je je focust op wat je voelt in je lichaam, welke emoties er zijn en volledig blijft in en uitademingen
  5. langzaam uit de houding komen en voel na in een neutrale houding (languit liggend op buik of rug)

 

Tijdens de houdingen sta je stil bij jezelf. Het brengt je dichter bij jezelf. En stimuleert om jezelf te accepteren wie je bent. Een prachtig therapeutisch zelfhulpmiddel voor een flexibel en gezond lichaam, heldere  geest en vrije stroom van emoties om volledig te genieten van het leven.

 

 

 

 

YOGA NIDRA

Yoga Nidra is een krachtige effectieve techniek waar je leert je bewust te ontspannen. Het zorgt ervoor dat je je in een half uur lichamelijk, geestelijk en emotioneel volkomen kunt ontspannen. De letterlijke vertaling van Nidra is slaap.

Je kunt je ontspannen voelen wanneer je je laat vallen in een luie stoel met een kopje koffie of de televisie aanzetten. Maar dit zal nooit voldoende zijn als wetenschappelijke definitie van ontspanning. Dit zijn alleen zintuigelijke afleidingen. Werkelijke ontspanning is een ervaring die alles verre te boven gaat. Voor absolute ontspanning moet je je bewust blijven. Dat gebeurt als je yoga Nidra beoefent, een systematische methode om volledige ontspanning teweeg te brengen.

 

Als je yoga Nidra aan het doen bent, lijk je te slapen, maar het bewustzijn functioneert op een dieper niveau van gewaarzijn. In deze grenstoestand tussen slapen en waken komt spontaan contact met de onderbewuste en bewuste dimensie tot stand. Dit zorgt ervoor dat je tijdens de yoga Nidra lichamelijke en geestelijke spanningen los kunt laten en blokkades* kunt doorbreken.

 

* een blokkade (afsluiting) is gestagneerde energie;

  • door onverwerkte emoties en verdrongen angst
  • verstoring in energie lichaam wat lichamelijk of zelfs geestelijk klachten kan veroorzaken.
  • Het lichaam of geest geven eigenlijk een signaal af dat er iets niet in orde is en dat zien wij als klachten. Maar ook als we goed naar ons gevoel luisteren, voelen we dat er iets aan de hand is.

 

De effecten yoga Nidra zijn o.a.:

  • Slaap inhalen: Geeft een weldadige ontspannende en balancerende werking op alle vlakken van je bestaan. Het werkt ontspannend en activerend tegelijk. Je kunt met yoga Nidra tot wel 4 uur slaap inhalen.
  • Kalmte: Je reageert rustiger, weloverwogen en beschikt over een grotere weerbaarheid (je kunt meer aan)
  • Concentratie: verbetert je concentratievermogen en creativiteit. Veeleisende geestelijke arbeid kan met steeds meer gemak worden gedaan.
  • Gezondheid: Je algehele gezondheidstoestand wordt stabieler. Specifieke, acute of chronische klachten nemen steeds meer af of verdwijnen.
  • Intuïtie: Je waarnemingen en situaties wordt aangescherpt en beslissingen kunnen makkelijker worden genomen. Dat leidt tot meer tevredenheid, op je werk en je persoonlijke leven. Je zet je intuïtie vaker in en vertrouwd erop. (je onderbuikgevoel)
  • Slaapgedrag: Door regelmatig oefenen leert ons lichaam anders om te gaan met slaap. Beter in- en doorslapen en slaapstoornissen worden minder of verdwijnen.