Klachten

Vermoeidheid

Iedereen is weleens moe. Na een goede nachtrust is er weer voldoende energie. Pas als je een langere tijd moe bent, het steeds erger wordt, en een nacht goed slapen niet meer helpt, dan is er sprake van (chronische) vermoeidheid. Ruim een derde van de mensen heeft last van vermoeidheid. De oorzaak van vermoeidheid kan divers zijn. Van een duidelijke oorzaak zoals een dag hard werken, een nacht doorhalen of een doorgemaakte griep. Tot het niet kunnen traceren waar de vermoeidheid vandaan komt. Of de oorzaak nu bekend is of niet, er is altijd een oplossing om van de vermoeidheid af te komen.

Raadzaam is om je bloed te laten controleren via de huisarts. Er kan o.a. sprake zijn van bloedarmoede, diabetes of tekort aan vitamine/mineralen. Daarnaast kan stress en depressie ook vermoeidheid veroorzaken.

Het ontstaan van de vermoeidheid kan lichamelijk of psychisch zijn, verschilt per persoon, en daardoor het aantal behandelingen dat nodig is. Tijdens het kennismakingsgesprek wordt er ingegaan op uw problematiek. Voor het totaalbeeld wordt niet alleen naar de klacht gekeken, maar ook naar de persoon. Er zullen enkele persoonlijke vragen worden voorgelegd. Daarnaast worden uw voeten onderzocht en gemasseerd. Afhankelijk van de uitkomst van het gesprek en onderzoek van de voeten, wordt bepaald hoeveel behandelingen nodig zijn om de vermoeidheid op te lossen. Er wordt een behandelplan opgesteld, wat gezamenlijk met je wordt afgestemd. Aan het begin van elke behandeling worden er eventuele veranderingen besproken. Er wordt bekeken of je nog op de juiste weg bent om je doel te bereiken.

De klacht wordt niet onderdrukt of symptomatisch bestreden, maar er wordt gezocht naar de werkelijke oorzaak. Pas als de oorzaak wordt aangepakt, verdwijnt de klacht echt.

Meer informatie en/of behandeling? Maak een afspraak.

 

Stress/burn-out

Door een opstapeling van vermoeidheid, raakt het lichaam steeds meer uit balans. Dit kan voor stress zorgen en uiteindelijk leiden tot een burn-out.

Stress is een teveel aan spanning dat een uitwerking heeft op het lichaam. Ieder persoon ervaart stress anders. Wat voor de één stress is, hoeft dat voor de ander niet te zijn. Het gaat erom hoe je met de stress omgaat. Als de draaglast groter wordt dan de draagkracht, is er sprake van stress.

Als een stressvolle situatie te lang duurt, of er meerdere stressvolle situaties te snel op elkaar volgen, heeft het lichaam onvoldoende tijd om zich te herstellen. De stress stapelt zich dan op, totdat het te veel wordt, wat kan leiden tot klachten zoals:

  • slapeloosheid
  • rugpijn
  • hoofdpijn
  • vermoeidheid
  • concentratieproblemen
  • snel geïrriteerd
  • overdreven emotioneel (bv snel moeten huilen)
  • overmatig eten, drinken, roken

Als de stress te lang aanhoudt en er een langdurige, fysieke, emotionele geestelijke overbelasting is waardoor u een langere periode ver over je eigen grenzen bent gegaan is er sprake van een burn-out. Je bent als het ware opgebrand.

Mensen met een sensitieve persoonlijkheid, en met een bovengemiddeld verantwoordelijkheidsgevoel en de neiging tot perfectionisme, hebben meer kans op een burn-out.

De mate van stress/burn-out verschilt per persoon, en daardoor het aantal behandelingen dat nodig is. Tijdens het kennismakingsgesprek wordt er ingegaan op je problematiek. Voor het totaalbeeld wordt niet alleen naar de klacht gekeken, maar ook naar de persoon. Er zullen enkele persoonlijke vragen worden voorgelegd. Daarnaast worden je voeten onderzocht en gemasseerd. Afhankelijk van de uitkomst van het gesprek en onderzoek van de voeten, wordt bepaald hoeveel behandelingen nodig zijn om de vermoeidheid op te lossen.

Er wordt een behandelplan opgesteld, wat gezamenlijk wordt afgestemd. Aan het begin van elke behandeling worden er eventuele veranderingen besproken. Er wordt bekeken of je nog op de juiste weg bent om je doel te bereiken.

De klacht wordt niet onderdrukt of symptomatisch bestreden, maar er wordt gezocht naar de werkelijke oorzaak. Pas als de oorzaak wordt aangepakt, verdwijnt de klacht echt.

 

Meer informatie en/of behandeling? Maak een afspraak.

 

Pijnklachten

Pijn is een natuurlijke reactie van ons lichaam als er ergens in het lichaam iets niet goed functioneert. Het is een signaal met als doel om te waarschuwen dat ergens in het lichaam iets beschadigd is, of beschadigd dreigt te raken. Vaak heeft pijn een beperkende invloed op ons dagelijks leven en kan behoorlijk overheersend zijn.

Hoofdpijn is een van de meest voorkomende pijnklachten. Meer dan 90 procent van de mensen heeft weleens hoofdpijn. Ook (chronische) pijnklachten aan het bewegingsapparaat, o.a. rug-, schouder- en nekklachten, komen regelmatig voor. De oorzaak van pijn kan divers zijn. Van een duidelijke oorzaak zoals rug letsel, een infectie of slijtage. Tot het niet kunnen traceren waar de pijn vandaan komt. Of de oorzaak nu bekend is of niet, er is vaak wel een oplossing om de pijn dragelijker te maken of er helemaal vanaf te komen.

De intensiteit van de pijnklachten verschilt per persoon, en daardoor ook het aantal behandelingen dat nodig is. Tijdens het kennismakingsgesprek wordt er ingegaan op de pijnklacht(en). Voor het totaalbeeld wordt niet alleen naar de klacht gekeken, maar ook naar de persoon. Er zullen enkele persoonlijke vragen worden voorgelegd. Daarnaast worden je voeten onderzocht en gemasseerd. Afhankelijk van de uitkomst van het gesprek en onderzoek van de voeten, wordt bepaald hoeveel behandelingen nodig zijn om de pijnklacht(en) op te lossen. Er wordt een behandelplan opgesteld, wat gezamenlijk met je wordt afgestemd.

Aan het begin van elke behandeling worden er eventuele veranderingen besproken. Er wordt bekeken of je nog op de juiste weg bent om je doel te bereiken.

De klacht wordt niet onderdrukt of symptomatisch bestreden, maar er wordt gezocht naar de werkelijke oorzaak. Pas als de oorzaak wordt aangepakt, verdwijnt de klacht echt.

 

Meer informatie en/of behandeling? Maak een afspraak.

 

 

Ademhaling

Vaak ben je je niet bewust van je ademhaling. Hierdoor kunnen onjuiste ademtechnieken als juist worden ervaren. Door bijvoorbeeld een te hoge ademhaling gebruik je je ademhalingsspieren (tussenribspieren en middenrifspier) niet efficiënt. Hierdoor werken je schouder- en borstspieren harder waardoor diverse klachten in dit gebied kunnen ontstaan.

  • Spanning gerelateerde klachten zoals
    • hyperventilatie, vermoeidheid, hoofdpijn, spierspanningen, slaapproblemen en burn out.
  • Fysieke klachten die tot spanningen kunnen leiden zoals
    • astma, COPD, hartklachten en chronische aandoeningen.
  • Psychische klachten zoals
    • angst, depressie of paniek.
  • Functionele klachten zoals
    • stemproblemen, rug/nekklachten, whiplash

Ook stress heeft invloed op je ademhaling en zenuwstelsel. Bij stress is je sympathisch zenuwstelsel actief. Het lichaam maakt zich klaar om te gaan vechten of vluchten. Je ademhaling en hartslag versnellen, je bloeddruk gaat omhoog en je spieren zijn aangespannen. Je bent klaar voor actie.

Je parasympathisch zenuwstelsel is actief als het lichaam in rust is. Hierdoor kan het lichaam weer herstellen. Je ademhaling en hartslag vertraagd, spierspanning daalt en je spijsvertering komt weer op gang. Het lichaam is in rust.

Als het lichaam continue onder stress staat en niet tot rust kan komen om te herstellen, kan het een scala aan gezondheidsklachten met zich meebrengen.