Hoofdpijnklachten anders bekeken

Hoofdpijnklachten anders bekeken

Wat is hoofdpijn

Hoofdpijn is een pijnklacht in en rondom het hoofd waar iedereen weleens last van heeft, of heeft gehad. De pijn varieert van dof tot hevig kloppend, stekend of zeurend. Ook kan je het gevoel hebben alsof er een band om je hoofd zit.

Naast pijn als gevolg van hoofdletsel zijn er verschillende soorten hoofdpijn zoals;

 • spanningshoofdpijn,
 • migraine,
 • medicijn afhankelijke
 • clusterhoofdpijn
 • gevolg van andere klachten zoals verstopping van de bijholten of koorts

Wat zijn de oorzaken van hoofdpijn

Er zijn veel oorzaken die kunnen leiden tot hoofdpijn. Ook kan het een combinatie van meerdere zaken zijn, zoals:

 • spanning/stress
 • piekeren
 • angst
 • spanning in hoofdhuid en/of nek- en rugspieren
 • allergie voor bepaalde (voeding)stoffen
 • te veel koffie of abrupt geen of veel minder koffie nuttigen
 • geen of weinig water drinken
 • (te) veel alcohol
 • vermoeidheid
 • lage bloedsuikerspiegel
 • bijwerking medicijngebruik
 • langdurig gebruik van pijnstillers
 • veranderende weersomstandigheden
 • voor-, tijdens, of na menstruatie
 • te lang in de zon zitten
 • geuren, harde geluiden oid

Nut van hoofdpijn

Hoofdpijn is nooit prettig en daar heb je dan ook liever geen last van. Behalve dat het niet prettig aanvoelt, vertelt hoofdpijn je wel iets, namelijk dat ergens in je lichaam iets niet naar behoren werkt. Zie het als een signaal van je lichaam om verdere schade te voorkomen. Hierbij is het wel van belang dat je luistert naar dit signaal en actie onderneemt.

Hoofdpijn anders bekeken

Ga uit van het feit dat lichaam en geest onlosmakend met elkaar zijn verbonden. Simpel gezegd kunnen dus ook gedachten hoofdpijnklachten veroorzaken. Daarbij geeft elke gebeurtenis een trilling en een gedachte. Vanuit de gedachte ontstaat er een emotie. Deze emotie werkt in op energie- en immuunsysteem, lichaam en organen. Een gebeurtenis met een blijde gedachte en emotie, geeft een positieve werking op ons gestel, onze vitaliteit. Daarentegen kan een vervelende emotie (boosheid, angst, verdriet, onmacht) hoofdpijnklachten geven.

Wat hoofdpijn betreft gaat het om wat er in het hoofd omgaat. Je hebt eindeloze gedachten, piekeren en maalt over problemen. Het geeft je kopzorgen. Je twijfelt aan jezelf, ben je wel goed genoeg, of wat zal een ander wel niet van je vinden. Je hebt moeite om bij jezelf te blijven en hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je kan ook het gevoel hebben dat je je leven niet kan inrichten zoals je zelf wilt, je moet van alles en het voelt als geen keuze hebben.

Kortom, je hoofd maakt overuren en op enig moment is het teveel. Dit kan dan zo ernstig zijn dat je genoodzaakt bent om in bed te blijven omdat de pijn te heftig is geworden. Je hoofd geeft je het signaal dat er niets mee bij kan en dat je “rust” moet nemen om stil te staan bij jezelf, bij wie jij bent en wat jij wilt.

Wat kan je eraan doen:

Je kan uitzoeken waar je hoofdpijn vandaan komt, door eerlijk antwoord te geven op de volgende vragen:

 • Waarmee breek ik mijn hoofd?
 • Verwacht ik te veel van mezelf waardoor ik het gevoel heb nooit iets goed te doen?
 • Wil ik voldoen aan verwachtingen van anderen?
 • Luister ik naar wat ik zelf nodig heb of ben ik altijd voor anderen aan het zorgen?
 • Heb ik mijn leven ingericht zoals ik dat wil?
 • Waardeer ik mezelf?
 • Mag ik zijn zoals ik ben?

Ten slotte

Als je weet waar je pijnklacht vandaan komt, kan je gerichte acties ondernemen. Soms moet je diep graven om de echte antwoorden boven tafel te krijgen.

 

“Er zijn diverse natuurgeneeskundige methoden om je hierbij te helpen zoals voetreflextherapie of vingerreflexologie. Probeer het eens.”