Rozengeur en maneschijn

Rozengeur en maneschijn

Soms heb je van die uitdrukkingen die iedereen kent en waarvan we ons niet altijd direct bewust zijn waar het vandaan komt. Een daarvan is: “het is niet altijd rozengeur en maneschijn”. Maar wat betekent dat eigenlijk en waar heeft het mee te maken?

Feitelijk is de betekenis dat het leven over het algemeen mooi weer is, maar dat je ook zo af en toe kan rekenen op een onweersbui. Zo heb je het helemaal voor elkaar, je bent blij en gelukkig en dan moet je afscheid nemen van iets dierbaars en ben je verdrietig. Je gemoedstoestand kan ineens veranderen. En dat is nou net wat zowel de invloed van geur als de maan heeft. Beide kan je gemoedstoestand aardig beinvloeden.

Bedenk maar eens wat de geur van een roos met je doet? Precies, het geeft je een gevoel en vaak ook een herinnering. Voor de een prettig voor de ander afkeer.

Hetzelfde geldt voor de maan, met name volle maan. Dit is de periode dat de maan de grootste krachten heeft en voelbaar is. De maan is volledig zichtbaar (en herkenbaar) aan de hemel en we reageren emotioneler. Waarbij we het ons vaak niet eens realiseren.

Invloed van geur

Het effect van geur op de hersenen stamt uit de pre-historie. De geur was toen van levensbelang en daardoor sterk ontwikkeld. De geurcellen in onze neus zijn verbonden aan het limbisch systeem. Dit is een deel van de hersenen, dat betrokken is bij ons emotioneel geheugen. Hier onthouden, slaan we onze emoties op gebeurtenissen.

Door de jaren heen is voor de mens de geur naar de achtergrond getreden maar het effect ervan zit nog wel degelijk in ons systeem. Onbewust zijn er processen aan de gang wat ons een herkenning geeft. Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je bij het ruiken van een geur denkt aan een bepaalde persoon of gebeurtenis.

De geur van rozen stimuleert tal van gevoelens waarbij de liefde centraal staat. Het heeft een zoetige bloemige geur die lang blijft hangen en harmoniserend werkt. Daarnaast heeft het een heilzame werking bij diverse klachten. Vaak gebruikt in de vorm van olie voor:

 • Slapeloosheid.
 • Nervositeit.
 • Depressiviteit.
 • Vermoeidheid.
 • Huidontstekingen.
 • Slechte doorbloeding.
 • Maag- en darmkwalen.
 • Helen van wonden.
 • Kalmerend voor zenuwstelsel.
 • Hoofdpijn en migraine.

Invloed van de maan

Onze voorouders leefden zo veel mogelijk in harmonie met het ritme van de natuur. Waarschijnlijk vroeg men zich niet af waarom dat zo is. En laten we eerlijk zijn, na al ons denken, onderzoeken en vooral beinvloeden is het er niet veel beter op geworden. Wij, de mens, voelen vaak niet eens meer wat ons lichaam nodig heeft terwijl het dag/nachtritme als de seizoenen, lente, zomer, herfst en winter nog steeds op dezelfde manier verloopt als altijd. Zo is het ook met de maan. Om niet te veel uit te weiden gaan we uit van vier standen van de maan en wat het voor je  kan betekenen. Voor de exacte dagen van de onderstaande manen zijn diverse maankalenders in omloop. Raadpleeg deze eerst voordat je aan de slag gaat.

 • Nieuwe maan
 • Wassende maan of eerste kwartier
 • Volle maan
 • Afnemende maan of laatste kwartier

Nieuwe maan

De omlooptijd van de maan om de aarde is 28 dagen. Op de kalender staat de nieuwe maan meestal aangegeven als zwarte schijf. Het aantal dagen dat de nieuwe maan aanwezig is, is niet eenvoudig te zeggen, het wisselt. Tijdens de dagen van de nieuwe maan werkt het ontgifttingsvermogen van ons lichaam optimaal. Als je in deze tijd bijvoorbeeld een dag lang niet eet, voorkomt dat klachten en ziekten. Ook wanneer je af wilt van een slechte gewoonte, is deze dag het meest geschikt om te starten.

Wassende maan of eerste kwartier

Na de nieuwe maan komt de wassende maan. De rechterkant van de maan is zichtbaar. De eerste zes dagen naar halve maan wordt ook wel het eerste kwartier genoemd. De dertien dagen naar de overgang naar volle maan wordt het tweede kwartier genoemd. Alles wat aan het lichaam wordt toegevoegd, opbouwt en sterkt, werkt gedurende deze twee weken dubbel zo goed. Eigenlijk geldt dat op meer gebieden, zoals liefde, vriendschap en succes.

Volle maan

Een heldere cirkel staat aan de hemel. Op de kalender wordt deze meestal aangegeven als een heldere schijf. Tijdens deze periode is de maan krachtiger dan de andere. Honden worden dol, toename van gewelddadigheden en ongelukken en er worden meer kinderen geboren dan op andere dagen. Verzamelde heilzame kruiden op deze dag hebben meer kracht en het is een goede tijd om een project af te ronden, te voltooien.

Afnemende maan of laatste kwartier

Nu is de linkerkant van de maan zichtbaar. Deze fase duurt ongeveer dertien dagen en wordt ook wel het derde en vierde (laatste) kwartier genoemd. Op deze dagen slagen operaties beter dan anders, alles gaat je gemakkelijker af, loopt voorspoediger en leidt tot gunstige resultaten. Stoppen met roken, of wat voor verslaving dan ook, heeft op deze dag de meeste kans van slagen. Leuk voordeel is dat je minder snel kilo’s aankomt, ondanks dat je hetzelfde eet.

 

“Wat de werking ook mag zijn, probeer het zelf uit en laat je verwonderen.”