Stress als vanzelfsprekendheid of toch niet?

Stress als vanzelfsprekendheid of toch niet?

Iedereen kent het wel; je wilt teveel dingen, vaak nog tegelijkertijd en dat in te weinig beschikbare tijd. Stress roep je dan!

Wat is stress?
Één simpel woord maar zoveel betekenissen. Zelfs wiki heeft een pagina vol.

Stress heeft niet alleen verschillende betekenissen, elk individu beleeft het ook weer op een andere manier. Beter kan je vragen; wat betekent stress voor jou?

Voor mij betekent stress een gevoel van druk of spanning veroorzaakt door invloeden van buitenaf. Dit kan zowel positief zijn, denk hierbij aan je huwelijksdag of de eerste schooldag van je kind. Maar ook negatief zijn, zoals het verliezen van een dierbare of de beëindiging van een lange relatie.

Een beetje stress is gezond, omdat het je lichaam aanzet tot actie. Maar als deze periode van actie te lang duurt, gaat je lichaam tegengas geven. Alles heeft te maken met balans, zoals dag en nacht. Je lichaam heeft actie nodig, maar ook rust. In beide stadia zijn er processen in je lichaam aan het werk. Het een kan niet zonder het ander.

Symptomen van stress o.a.:

 • voelen van een geestelijke druk
 • hoofdpijn
 • moeheid
 • futloos gevoel
 • spanning in nek en schouders
 • trillende handen
 • hoge bloeddruk
 • hartkloppingen

Kan je stress voorkomen?
Helemaal voorkomen van stress zal heden ten dage niet meevallen. Gelukkig hoeft dat ook niet. Het gaat erom dat je balans vindt in hoe je je leven invulling geeft. Als er zich een stresssituatie voordoet je de symptomen herkent, er naar luistert en geeft daar waar je lichaam om vraagt. Een gezonde regelmatige levensstijl is belangrijk, zoals met regelmaat sporten, gezond eten, regelmatig en voldoende slapen. De bekende aspecten en veelvuldig in de mond genomen door menig medicus, maar daarmee niet minder belangrijk.

Stress af laten nemen
Voorkomen van stress is altijd beter, maar in de huidige tijd staan we steeds verder af van de natuur. We zullen de signalen van ons lichaam niet altijd direct herkennen, want symptomen blijken achteraf vaak al langer aanwezig. Er zijn wel een aantal zaken welke je in het dagelijkse proces kunnen ondersteunen, denk hierbij niet te moeilijk maar aan zaken in je directe omgeving, zoals:

 • dagelijks wat ontspanningsoefeningen doen.
 • zoek contact (zien, voelen, ruiken, horen, proeven) met de aarde, de natuur, het bos, de zee etc.
 • geen je nieuwsgierigheid de ruimte en blijf op zoek naar nieuwe ervaringen. Ga iets doen wat je in 1einstantie nooit zou doen, bv geef je op voor een dans/zangles die je als kind zo blij maakte.
 • laat je masseren, voetreflexzonemassage. Goed voor lichaam én geest
 • zoek naar balans in privé en werk. Als hulpmiddel kan je voor jezelf een lijst maken met dagelijkse dingen in volgorde van belangrijkheid. Wees eerlijk en schrap wat niet belangrijk is.
 • Yoga Nidra

Eerlijk is eerlijk, er is geen vaste lijst, geen routinematige handeling die je kunt uitvoeren. Elke dag komen er weer nieuwe belevenissen, gebeurtenissen etc. op je pad waar je een keuze uit moet maken om die balans te houden. Maar zeg zelf, dat is toch het mooie van het leven!